Ιφιγένεια Δημητρίου
Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων
Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων - Υπουργείο Πολιτισμού (Ανάθεση παραγωγής ντοκιμαντέρ για το Έργο «Προστασία - ανάδειξη οθωμανικού λουτρού στο υπό δημιουργία Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης» του ΕΣΠΑ «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013»)
2015-2018
Ντοκιμαντέρ Τεκμηρίωσης / Διάρκεια 30’10’’
Προβάλλεται στο χώρο του μνημείου,
κάτω από το Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης
Επίσημη συμμετοχή στο 12ο «Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας-Docfest»
Επίσημη συμμετοχή στο 5ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας»
Επίσημη συμμετοχή στο 12ο «Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού»
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ιφιγένεια Δημητρίου (Σκηνοθεσία/Φωτογραφία), Αιμίλιος Μπεντερμάχερ-Γερούσης (Διεύθυνση Παραγωγής), Φωτεινή Τεντολούρη (Αφήγηση), Βιβή Βαμβακοπούλου (Σενάριο), Κρυσταλλία Μαντζανά (Γενική Εποπτεία), Ευαγγελία Ντάφη (Επιστημονικός Συνεργάτης), Poptraum (Μουσική), Υπουργείο Πολιτισμού (Παραγωγή).
Η Ιστορική εικόνα της πόλης των Τρικάλων κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας αντανακλάται σε κτήρια, όπως το αποκατεστημένο δίδυμο οθωμανικό λουτρό. Από τα τρία λουτρά που καταγράφονται στα Τρίκαλα τον 17ο αι. μόνο ένα αναφέρεται ως διπλό χαμάμ, το οποίο χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα άνδρες και γυναίκες. Οι περιηγητές το αναφέρουν ως «χαμάμ του Οσμάν Σαχ», καθώς ανήκε στο συγκρότημα που ίδρυσε ο Οθωμανός διοικητής του σαντζακίου των Τρικάλων. Η κατασκευή του τοποθετείται στα μέσα του 16ου αι., στην ίδια περίπου περίοδο με το γειτονικό τέμενος, έργο του περίφημου αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν.
Στα τέλη του 19ου αι.. το λουτρό δέχεται τροποποιήσεις, για να στεγάσει το κεντρικό κτήριο των κλειστών φυλακών Τρικάλων, οι οποίες λειτουργούν στη θέση αυτή μέχρι το 2006. Το οθωμανικό λουτρό αποκαλύφθηκε το 2001, μετά από διερευνητικές εργασίες στο ισόγειο του κτηρίου.
Η ταινία μέσα από εικόνες και συνεντεύξεις, περιγράφει την ιστορία του κτηρίου καθώς και το χρονικό της αποκάλυψης του μνημείου.